Hedersvåldet utbrett i Sjuhärad

Hedersvåldet är utbrett i Sjuhärad. I 6 av 8 kommuner har personalen inom socialtjänsten stött på problem med hedersvåld eller hederstänkande.

En enkätundersökning som Sveriges Radio gjort gjort visar att hedersvåldet är utbrett i Sjuhärad.

Samtidigt upper många av socialtjänsterna att man saknar utbildning i hur man ska hantera problemen.

Nasrin är 19 år gammal och bor sedan två år på ett skyddat boende nånstans i västsverige efter att ha tvingats hemifrån. Hennes pappa satte SIN SYN på heder före sin dotters frihet och liv.

– Jag tror inte att samhället förstod hur utsatta vi var, säger Nasrin som har ett fingerat namn med hänsyn till hennes skyddsbehov.  

Nasrin har växt upp med hot, misshandel och ständig övervakning, och när hon var 17 år slog vårdpersonal larm om henne och hennes systers situation.

Socialtjänsten kallade föräldrar och systrarna till ett möte, ett möte som snarare innebar en värre situation för systrarna. Kommunen förstod helt enkelt inte hur utsatt hon var.

Ett år senare blev det akut. Då var biljetter till Irak bokade och Nasrin skulle giftas bort med en kusin. Den gången fick hon hjälp av socialtjänsten som tog henne till ett skyddat boende i västsverige där hon bor än i dag.

Läs och hör mer:

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista