Dålig kunskap om hedersvåld

Hedersvåldet är utbrett i Sverige och Sjuhärad - det visar Sveriges Radios undersökning.
Men trots att kommunerna i Västsverige erbjudits utbildning saknar man kunskaper.

Sveriges Radios enkätundersökning visar att nästan 80% av socialtjänsterna i länet har stött på problemet med hedersvåld eller hederstänkande.
Samtidigt saknar var fjärde socialtjänst utbildning - detta trots att länsstyrelsen under ett par år erbjudit gratis utbildning för kommunerna.

Enkäten har skickats ut till alla Sveriges socialtjänstkontor, varav 75 procent har svarat.

I Sjuhärad uppger 3 av 8 kommuner att man inte har någon speciell utbildning; Bollebygd, Ulricehamn och Svenljunga. I exempelvis Svenljunga hänvisar man till tidsbrist, och att man prioriterat andra utbildningar.

Tranemo uppger att man stött på problemet så sent som föra året, men där har personalen till skillnad mot Svenljunga utbildning.

Mikael Thörn är rådgivare på Länsstyrelsen och ger stöd till socialtjänster. Han tycker att fler borde ha utbildning, inte minst i små kommuner där man inte alltid tror att problemet förekommer.

– Det har visat sig att det har funnits ganska omfattande problem kring hedersrelaterat våld, men man har inte haft förmågan att se signalerna som finns.

Utbildade kontakter
Borås Stad är en av de kommuner som valt att utbilda sin personal genom Länsstyrelsens kostnadsfria utbildningar.

Gisela Trapp är socialsekreterare i Borås och en av dom som fått utbilda sig. Hon tycker att utbildningen har varit viktigt.

– Man har fått verktyg för att utreda bättre initialt, och ställa rätt frågor... Den är värdefull den kunskapen, säger Gisela Trapp.

Idag kan man med hjälp av sina nya kunskaper agera annorlunda när man misstänkter att det rör sig om hedersrelaterad problematik säger Gisela Trapp
Exempelvis kan det vara att inte meddela föräldrarna i ett allt för tidigt skede om vad barnet berättat - något man kanske inte tänkte på tidigare.

Gisela Trapp gick den spetskompetensutbildning på åtta dagar som anordnas av Länsstyrelsen, och nu fungerar hon tillsammans med sex andra personer som kontaktpersoner för andra inom socialtjänsten i Borås.

– Ofta är det så att alla kan inte gå, utan några får föra kunskapen vidare sen, säger Gisela Trapp som upplever att utbildningen gör att handläggarna känner sig tryggare i sitt arbete.

Läs mer:

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista