Mark

Alliansen satsar i nordväst

De borgerliga i kommunen lanserar ett gemensamt förslag för att få fart på folkökningen i tre delar av av nordvästra Mark.

Hajom, Fotskäl och Tostared är de orter som allianspartierna pekar ut där bostäder ska byggas.

Det kräver både att planläggning av nya bostadsområden påskyndas och att nya va-ledningar byggs.

- Det är viktigt att befolkningsutvecklingen fortsätter i de här delarna. Den möjligheten finns eftersom orterna ligger mycket strategiskt till inom Göteborgs pendlingsområde, säger Pär-Erik Johansson (m).

Flera skolor lever farligt i framtidens Mark, eftersom elevantalet går ner och skolans resurser måste användas allt mer effektivt.

Det är en av orsakerna till förslaget och alliansaprierna gör ett försök att vända utvecklingen även om det kan ta tid att planlägga nya område.

Allianspartierna, moderaterna, folkpartiet, centern, kristdemokraterna och miljöpartiet pekar ut tre områden där bostäder bör byggas.

I Fotskäl är det området mellan ishallen och Palmgrens väg.

I Tostared pekar man ut två områden, dels ett redan planlagt område där man vill att kommunen ger ett startstöd för att bygga en avloppsanläggning. Dels Dyrenäs, ett idylliskt stugområde vid kanten av sjön Lygnern, där allianspartierna vill att kommunen bygger ut avloppet från Sätila.

Det kan kosta 18 miljoner kronor. Men en dragning av nya va-ledningar skulle ge positiva sidoeffekter, som att det skulle möjligöra vatten och avlopp till Floby och andra områden mot Sätila, enligt Pär-Erik Johansson.

I Hajom är det området kring affären, skolan och kyrkan som pekas ut.

Tidtabellen för projekten kan gå olika snabbt, säger Pär-Erik Johansson, men förhoppningen är att det redan nästa år ska finnas med i planerna för kommunen.

Pär Sandin
033 - 17 75 61
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista