Borås

Reinfeldt besökte äldreboende

Statsminister Fredrik Reinfeldt besökte Borås under måndagen för att titta till ett äldreboende.

Besöket är en del i en större turné som sträcker sig fram till valet nästa år.

Fram till partistämman i augusti nästa år ska moderaterna göra 1 500 besök i verksamheter inom den offentliga sektorn. Sedan lika många till fram till valet.

– Vi vill ha bra underlag för att få veta vilka brister man upplever, sade Fredrik Reinfeldt när han besökte äldreboendet på Distansgatan.

Äldreboendet var dock utvalt eftersom det omskrivits som det goda exemplet, bland annat på grund av de finskspråkiga avdelningarna.

Efter en kram från chefen och en svängom med en av de boende satt statsministern ner med ett tiotal av de anställda. Han fick mest höra hur bra allt fungerade, men krav på högre löner för att höja statusen, mer utbildning och mer resurser kom också fram.

– Överallt där jag har varit har jag märkt att det fungerar bättre desto högre frihetsgrad det finns, säger Fredrik Reinfeldt som vill ge de lokala verksamheterna stor möjlighet att påverka.

Att öppna avdelningar för boende med andra språk än svenska som modersmål tycker han inte ska vara toppstyrt genom lagstiftning.

– Det ska ske lokalt där man vet vilka behov som finns, säger statsminister Reinfeldt.

Hör ett längre reportage om besöket >>

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista