Borås

Vårdnadsbidrag väntas i oktober

Den förste oktober väntas vårdnadsbidraget införas i Borås och det kan kosta kommunen 15 miljoner kronor. På måndagen den 16 juni ska Borås kommunstyrelse ta ställning till vårdnadsbidraget.

Har man barn mellan ett och tre år och inte har några andra bidrag från samhället så kan man stanna hemma och ta hand om barnet för 3000 kronor per barn och månad.

För kristdemokraterna var vårdnadsbidraget en viktig valfråga och kommunalrådet Karl-Gustav Drotz har två skäl; dels valfriheten, dels en avlastning för förskolorna. Den som väljer vårdnadsbidrag kan bidra till ett minskat tryck på förskolorna.

Karl-Gusrtav Drotz gissar att kostnaden för Borås blir 15 miljoner per år.
Per barn räknat kostar det alltså 3000 i månaden, 36.000 om året, jämfört med kostnaden för en förskoleplats, 100.000. Det betyder att kommunen sparar pengar på vårdnadsbidraget om nu det är dagisföräldrar som väljer att stanna hemma.

En enkät i Mark visade dock att en stor del av de som kan tänka sig ta vårdnadsbidrag i annat fall ändå tänkt sig stanna hemma. Då blir alltså vårdnadsbidraget en ren extrautgift för kommunen. Men Karl-Gustav Drotz ser inte vårdnadsbidraget ur en ekonomisk synvinkel.

- Min ambition är inte att vi ska spara in på förskolorna, utan det här ska ha en dubbelbetydelse. Dels ska föräldrarna själva kunna få välja själva vilken barnomsorgform man har, samtidigt som vi vill minska trycket på förskolan och få ner gruppernas storlek och så vi får bättre arbetsförhållande på förskolan, säger Karl-Gustav Drotz.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista