Borås

Lotsen hjälper arbetslösa ut i jobb

4,7 miljoner kronor har Borås sparat in på att få ut unga långtidsarbetslösa och bidragsberoende i jobb. Det är samverkansprojektet Lotsen som lyckas få ut sammanlagt 39 unga i jobb sedan starten förra hösten.

Tomas Jacobsson är jobbcoach på Lotsen och har mött uppgivna, isolerade ungdomar utan självförtroende att ge sig ut på arbetsmarknaden och att många lever sitt liv framför datorn.

En förra hösten har Lotsen funnits för att stödja unga vuxna som hamnat i ett bidragsberoende. Tomas beskriver arbetet lite förenklat med att det finns tid och personal att prata med de unga och gå till botten med varför de står utanför.

De som lotsen arbetar med är mellan 18 och 29 år och ska ha haft kontakt med och socialen, landstinget, länsarbetsnämnden och försäkringskassan. Vanligaste kombinationen är de sociala myndigheterna och arbetsförmedlingen.

Ungeför 50 unga har lämnat Lotsen, 80 procent av de har idag egen försörning berättar jobbcoachen Anette Linder.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista