borås

Ny hemsida ska jämföra skolorna

Vilken skola ger högst betyg? Vilken skola har flest lärare? Och var finns de behöriga lärarna?
Från och med i höst ska en kommunal hemsida presentera alla dessa uppgifter för såväl kommunala skolor som friskolor i Borås.
Kommunalrådet Karl-Gustav Drotz (kd) välkomnar nyordningen.

De fristående gymnasierna i Borås redovisar bättre betygsresultat än de flesta kommunala - trots att de har betydligt färre behöriga lärare, generellt sett.

Vad det beror på är svårt att säga - generösare betygssättning, elever med större studievana eller mer läxstödjande föräldrar - det vet ingen med säkerhet.

Sveriges Radios undersökande program Kaliber undersökte för ett år sedan friskolornas betygssättning och kom fram till att, jämfört med resultaten i nationella prov, så fick elever i friskolor oftare bättre betyg än elever i kommunala skolor.

Men i Borås har inte någon sådan jämförelse redovisats.

Men från och med i höst ska man alltså, via en av kommunens hemsidor, kunna jämföra lärartäthet och betyg för fristående och kommunala gymnasier i Borås.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se
tel 033-177562

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista