Tre miljoner barkborrar fångade

Förra året satte Borås stad ut luktfällor för att begränsa granbarkborrarnas angrepp på skogarna. Jaktlyckan har varit god, förra året fastnade tre miljoner granbarkborrar i fällorna. Om fällorna verkligen gör någon skillnad kan man dock inte veta säkert.

- Jag kan inte veta hur mycket träd eller skog vi räddat för att vi fångat ett visst antal granbarkborrar, säger skogvaktaren Jerker Nilsson.

Efter stormarna Gudrun och Per blev många träd liggande i skogarna, och middagsbordet var dukat för skadedjuret granbarkborren. I Borås kommuns egna skogar vid Kype, Kransmossen och naturreservatet Rya Åsar har luktfällor satts ut. Luktfällorna drar verkligen ögonen till sig: svarta trattar - ungefär en meter höga. Lockbetet är en tepåse med ett speciellt luktämne. Om de fungerar är oklart. Trots det satsar kommunen på ytterligare ett hundra fällor i år. Varje fälla kostar cirka 400 kronor.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista