Fick smärta efter fetmaoperation

Kirurgi mot fetma minskar risken att dö i förtid. Det visar en genomgång av de erfareheter som gjorts. Men operationen kan också för ett fåtal orsaka stora besvär.

Det är Västra Götalandsregionen som har gått igenom allt tillgängligt material och det redovisades för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, på onsdagen.

Flera tusen svenskar köar för att få göra en fetmaoperation. Men det är riskabelt att operera sig, det kan Susann Krantz från Borås vittna om. Efter operationen tappade hon snabbt kilon och trodde att hon fångat lyckan.

- Jag var i ett lyckorus tiden efter operationen som gjorde att jag tappade i vikt, men sedan kom smärtan, säger Susann Krantz.

En uppmärksammad studie som kom för ett par år sedan visade att fetamkirurgi är en överlägsen metoder när det gäller att behålla vikten. Men precis som vid andra kirurgiska ingrepp finns det risk för komplikationer. Enligt Torsten Olbers som är överläkare på Kirugen vid Sahglrenska sjukhuset i Göteborg är det bara 1-2 procent av alla fetmaoperationer som går fel.

- För individen är det ett stort lidande att gå med smärta men å andra sidan så hjälper vi ett mycket stort antal människor så sammantaget så är nyttan med operationerna oändligt mycket större än nackdelarna, säger Torsten Olbers överläkare på kirurgen vid Sahlgrenska sjukhuset.

Annika Lindqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista