Borås

Inga satsningar utöver vårdnadsbidraget

Efter rekordöverskott de senaste åren men kraftiga kostnadsökningar i år, så drar nu kommunledningen i Borås i bromsen. De närmaste åren väntas bli tuffa och några satsningar utöver vårdnadsbidraget är inte att vänta.

Nu har budgetramarna för nästa år presenterats i Borås. Efter överskott på 232 och 260 miljoner kronor de två senaste åren väntas årets resultat ”bara” bli 141 miljoner och nästa år 115 miljoner.

I år har kommunens kostnader ökat till 7,3 procent. Det är mycket. Ungefär lika mycket som krisåret 2001 som slutade i inköps- och anställningsstopp för Borås Stad.

Något sådant stopp är inte aktuellt nästa år men kommunledningen tänker inte tillåta att kostnaderna stiger mer än i genomsnitt fyra procent per år de närmaste tre åren.

Därför blir det inga stora satsningar de närmaste åren, om nu inte valet 2010 får politikerna att ändra sig. Barnomsorg, skola och äldreomsorg får full kostnadskompensation men inte andra verksamheter.

Orsaken är att konjunkturen är på väg ner. Nästa år räknar kommunen med 35 miljoner kronor mindre i skatteintäkter.

En viss buffert finns det. Dels nästa års överskott som beräknas bli 115 miljoner. Dels 100 miljoner som exempelvis ska användas till väntade ökade sociala bidrag och till vårdnadsbidraget som man gissar kommer att kosta kommunen 15 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".