Äldreboende blir mer segregerat

Boendet för äldre håller på att förändras och bli mer segregerat på många håll. Pigga och friska pensionärer bor i seniorboende eller trygghetsboende och de sjuka samlas i gruppboenden där mer vård kan erbjudas.

I Ulricehamn byggs till exempel alla servicelägenheter om till gruppboenden, berättar vård- och omsorgsnämndens ordförande, folkpartisten Lars Borg.

- Våran uppgift är att ge god vård och vårdbehovet är tyngre. Folk bor längre hemma, klarar sig längre med hemtjänst och alltihopa och då de kommer in på boendena är de rätt sjuka och då måste vi ha den typen av små enheter. Då är det mer vård vi ger så att säga och inte så mycket social verksamhet, säger Lars Borg.

Det här betyder att äldreboendet i framtiden blir mer polariserat med äldre som har större behov av vård för sig och de friska för sig, så kallat trygghetsboende eller seniorboende typ det som kommunala bostadsstftelsen Stubo redan har på Kullen.

- Vi har ju ställt om Kullen till ett seniorboende och det är ju lång kö på det. Där bor folk som är pigga, friska, det kan va 90-åringar och det kan va 65-åringar, säger Lars Borg.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".