Foto: SR Sjuhärad
Vårdstrejken

Plus på kort sikt för sjukhuset

Vårdkonflikten i maj blev en lönsam affär för Södra älvsborgs sjukhus.

240 000 kronor ”sparades”, men frågan är om det verkligen blir plussiffror i resultaträkningen i slutändan.

Vårdkonflikten innebar ett stort tyck på vårdsplatserna på Södra Älvsborgs Sjukhus.
Personalen som inte strejkade arbetade under hög belasning och sjukhuset drogs med kraftiga överbeläggningar. Men rent ekonomiskt var det en bra affär för sjukhuset - åtminstone i det korta perspektivet.

Löneavdraget för de strejkande sjukskötersksorna blev 930 000 kronor. Dock åts en stor del av den uteblivna lönen upp av andra kostnader; framför allt patienttransporter och extrapersonal, men också av personaltransporter från Alingsås till Borås och extra administration.
Men en sammanräkning ger ändå ett överskott på 240 000 kronor.

Sammanlagt fick 139 operationer ställas in vid Södra Älvsborgs sjukhus och på det sparade sjukvården 7,4 miljoner kronor, men det har naturligtvis påverkat vårdgarantin och nu ska de uteblivna operationerna arbetas in igen.
Sannolikt kommer det att kräva både övertid och extra personal, så frågan är om SÄS i slutändan verkligen går plus eller minus på grund av konflikten.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".