BORÅS

Ny konflikt om Åhagamacken

Det råder stridigheter om vem som ska bygga den nya gasstationen vid Åhaga i Borås. Det kommunala energibolaget, Borås Miljö och Energi AB och Fordonsgas är i dagsläget oense om vad gasen borde kosta.

Det hela kan sluta med att det blir Borås Miljö och Energi som helt tar över försäljningen av gas till privatbilar i Borås. Företaget Fordonsgas som vill bygga en ny gasstation vid Åhaga i Borås, vädjar nu till Borås Stad för att få hjälp i en konflikten.

Det handlar om priset
Borås Energi och Miljö AB säljer idag gas till privatbilister från en pump på Gässlösa för tio kronor kubikmetern. Fordonsgas vill inte betala mer än fem, för det gör man på andra håll i Sverige. Borås Energis bud är oseriöst, säger Fordonsgas tekniske chef, Hans Johansson. Men Borås Energis vd, Gunnar Peters, frågar sig varför han ska sälja gasen för fem kronor när han får tio idag. Och Peters ökar trycket genom att säga att bolaget kan tänka sig att själva ta tag i byggandet.

-Möjligheten finns ju att vi bygger och driver Åhagamacken själva, själva i egen regi, säger Gunnar Peters.

Vädjar till kommunledningen
Nu har Fordonsgas skrivit till kommunledningen och frågat om det är kommunens vilja att Åhagamacken inte blir av om parterna inte kommer överens. Men kommunledningen vill inte lägga sig förhandlingarna.

Dyr gas
Det är dyrt att tillverka gas som drivmedel för bilar och bussar. Borås Energi och Miljö, gick förra året med tio miljoner i förlust på sin gasproduktion och avfallshantering. Att bygga gasanläggningen på Sobacken kostade 100 miljoner i ställer för kalylerade 60.

                                                                     Bo Thorin
                                                                bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".