Thomas Andréen. Foto: Bo Thorin
borås

Hotad folkhögskola räddas

Den nedläggningshotade dagfolkhögskolan på Hässleholmen i Borås kommer att klara sig ännu en termin. Den borgerliga majoriteten i Borås har svängt och beviljar nu bidrag fram till årsskiftet.
Thomas Andréen, projektledare på Dagfolkhögskolan, är glad’.

Måndagen den 16 juni väntas kommunstyrelsen i Borås anslå 380.000 kronor för höstens verksamhet för Dagfolkhögskolan på Hässleholmen. Dagfolkhögskolan, vars elever bor hemma, vänder sig främst till invandrare med grundläggande kurser som svenska eller skrivning, för dem som är analfabeter och så vidare.

De borgerliga har tidigare inte velat ge något generellt stöd till dagfolkhögskolan utan menat att den ska konkurrera på samma villkor som andra fristående skolor.

Men Brämhults kommundelspolitiker har fått även kommunstyrelsemajoriteten att tänka om och nu säger kristdemokraternas kommunalråd Karl-Gustav Drotz att det skulle bli dyrare om folkhögskoleleverna ställdes utan skolgång. Han säger också att kommunen har ett moraliskt ansvar för ett helt läsår. I så fall skulle alltså skolan även kunna räkna med stöd till våren.

Thomas Andréen hoppas att skolan slipper använda kommunens stöd och i avvaktan på statligt stöd istället kan få andra stöd, till exempel från EU.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se
tel 033-177562

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".