Bengt Bengtsson v. ordf. i bygdelaget. Foto: Pär Sandin
ÖXABÄCK

Pengar styr skogen

Den svenska skogen tas allt mer över av av penningstarka personer, bolag och stiftelser. Det får negativa konsekvenser och gör det allt svårare att få en levande landsbygd. Det anser Öxabäcks bygdelag som nu vill ha en debatt.

- Vi har pratat om detta länge och nu ser vi att den här tendensen ökar, säger Bengt Bengtsson Fagerhult i Öxabäck, vice ordf. i bygdelaget. 

Skogspriserna har skjutit i höjden och har inte längre någon kontakt med vad som är realistsikt för vad skogen ger genom avverkning. Det är utvecklingen att skogen köps av mycket rika människor eller stiftelser och bolag som saknar förankring på orten.

Kunskapen av de kulturhistoriska värdena försvinner när ägandet flyttar från orten men framfröallt försvinner möjlighetyen till en levande landbygd då den ekonomiska grunden försvinner, unga människro inte kommer åt att köpa skog på orten.

Bengt Bengtsson och bygdelaget har aktualsierat problemen med både kommunen och LRF men det blev klent svar. Även om man fick ett svar från kommunen så tycker Bengt Bengtsson att även om han har förståelse för att kommunens handlingsmöjligheter är begränsade så var det ett mesigt svar.

Kontakterna med Södra Skogsägarna har dock gett ett bättre resultat där södras ordförande Lars - Erik Åström har tagit upp problematiken.

Men bengt bengtsson tror det tar tid:

- Det här problemet är inte löst på en eftermiddag.

Pär Sandin
033-17 75 61
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".