Erik Heyman i forskartagen. Foto: Jenny Hellström
Borås

Forskning med förgrening i Borås

Ett forskningsprojekt genomförs nu i skogarna runt Borås.
Det går ut på att undersöka hur skogar kring städer ska vara för att både djur och människor ska trivas. säger att målet är att hitta en naturtyp som passar alla.

Mystiska blå nät på träden på Rya Åsar skvallrar om ett nytt forskningsprojekt, som just nu genomförs av forskare från Göteborgs universitet. Näten är till för att skärma av delar av träden för att se om det påverkar på vilken nivå fåglarna söker sin föda.

Fast egentligen är näten ett sidospår. Den stora uppgiften för forskarna Erik Heyman, och hans kollega Silvia Henningsson, är att ta fram ett verktyg för att ta fram ett verktyg för hur skog som ligger nära stan ska skötas på bästa sätt.
Ett sätt att ta reda på det är att jämföra natur.
Nästa steg i projektet är att snitsla med en enkät där boråsarna ska svara på vilken natur de tycker bäst om. Förhoppningen är att kunna kombinera en skog som folk gillar med en där djuren har bäst förutsättningar.

Reporter Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".