1 av 2
Simhallens norra fasad som kommer att vätta mot utomhusbassängen. Skiss: Lokalförsörjningskontoret, Borås.
2 av 2
Hasse Johansson, v ordf i SK Elfsborg. Foto: Bo Thorin
Borås

Ny bassäng blir 25 meter bred

Den nya simhallen på Alideberg i Borås kommer sannolikt att få internationella mått, det vill säga bli 25 meter bred. Det står klart sedan Fritidskontoret nu avslutat planeringsarbetet och presenterat notan: 56 miljoner kronor.

- Det är helt fantsastiskt, säger Hasse Johansson i simklubben Elfsborg är nöjd.

Om kommunfullmäktige kan ta beslut i september väntas badet stå klart i maj 2010.

Planen har ännu inte nått fritidsnämnden och det är i praktiken politikerna där som avgör om ränte- och driftskostnaden på 6,7 miljoner kronor om året är acceptabel. Men i kommunledningen är båda blocken positiva och folkpartiets kommunalråd Morgan Hjalmarsson säger att ska vi bygga så är det lika bra att lägga på de 2,5 miljoner det kostar extra för att få en 25 meter bred bassäng i stället för 20 meter.

Kostnaden, 56,4 miljoner kronor plus inventarier kan jämföras med de 36 miljoner det 1985 kostade att bygga Stadsparksbadet, även om Stadsparksbadet innehåller tre bassänger plus en bubbelpool.

Från början var förslaget att bygga ett hall över den nuvarande bassängen på Alideberg. Men nu blir det i stället en hall alldeles intill utomhusbassängen; en hall i funkisstil med stora tonade glaspartier, en bassäng 50 gånger 25 meter, en barnbassäng och både ångbastu och traditionell bastu och en utbyggbar läktare.

Däremot blir det inget hopptorn, något som också stod på simmarnas önskelista.

Bo Thorin
033-17 75 62
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".