Trots starka protester blir det ett vindkraftverk i Öxabäck. Foto: Lars Pehrsson/Scanpix
Mark

Politiker lyssnade inte på protester

Politikerna i Mark körde över protesterna från över 30 familjer som sa nej till det planerade vindkraftverket vid Spjutås i Öxabäck.

Planerna på ett vindkraftverk i Spjutås i Öxabäck prövas nu återigen. Förra gången så fick kommunpolitikerna bakläxa eftersom de inte annonserat i rätt tidning.

Lars Erik Andersson och kristdemokraten Andreas Bergeld reserverade sig mot beslutet. 

Trots att det just nu inte finns någon översiktsplan i Mark som pekar ut var politikerna anser det lämpligt att bygga vindkraftverk så sa en majoritet av politikerna i plan och byggnämnden ja till det hundra meter stora vindkraftverket.

Det är ett hundra meter högt vindkraftverk vid Spjutås som blivit föremål för den infekterade debatten. De över 30 familjerna i närområdet som protesterar, pekar på att området i kommuens planer beskrivs ha stora naturvärden där särskild hänsyn bör tas. Här finns spelplatser för orre och tjäder.

Dessutom ger oljuden från vindkraftverket i Hyssna där mätningar snart ska göras, utrymme för spekulationer att de bulleruppgifter som ansvariga bakom verket ger, inte är tillförlitliga. Därför bör inga tillstånd ges innan mätningarna i Hyssna är klara, anser de som protsterar.

Majoriteten av politikerna i Plan- och byggnadsnämnden sa dock ja till vindkraftverket. Med siffrorna 5 - 2 blev det bygglov. Sören Fägersten, socialdemokratisk ordförande i nämnden säger att verket inte får så stora nackdelar att det går att säga nej dessutom har man ju tidigare sagt ja till verket.

Det var två politiker som sa nej till det planerade vindkraftverket, dels en kristdemokrat och dels Lars-Erik Andersson, Marks Oberoende Demokrater.

Pär Sandin
033 - 17 75 61
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".