Borås o Ulricehamns är sämsta stället att bo i för skuldsatta visar undersökning från Konsumentverket. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Borås sämst att hjälpa skuldsatta

Borås och Ulricehamn sämst i landet på skuldsanering. Väntetiden är nära ett år för utsatta människor som blir förtvivlade över den långa väntetiden.

Många kommuner brister i att erbjuda rådgivning i rimlig tid till personer som har problem med skulder. Detta trots att kommunerna är skyldiga att erbjuda rådgivning, i och med den nya skuldsaneringslagen som trädde i kraft förra året.

Borås och Ulricehamn tillhör de sämsta i landet, med en väntetid på upp mot 1 år. Det visar en kartläggning från Konsumentverket.

- Den är lång för att det är många som behöver hjälp, säger Sonja Andersson, avdelningschef för Konsument Borås som sköter skuldrågvning för de båda kommunerna.

De andra sjuhäradskommunerna har en väntetid under 2 månader enligt konsumentverkets undersökning.

Att det är långa köer till skuldrådgivningen i Borås märks bland annat hos föreningen insolvens, riksförbundet för överskuldsatta,

Mikael andersson har själv fått en skuldsanering beviljad efter att ha haft skulder på nästan 3 miljoner och nu arbetar han ideellt i insolvens varbergsförening dit bland annat boråsare nu vänder sig för att få råd.

På grund av trycken på skuldrådgicningen i borås så ska två nya ekonomiska rådgivare nu anställas till hösten.

Sofia Boo
sofia.bo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".