Borås/Halmstad

Ingen människosmuggling - Boråsare fria

Tre boråsare som stått åtalade för människosmuggling friades idag av Halmstad tingsrätt.
Åklagaren fruktar att domen kan öppna ett nytt kryphål i lagen för illegal invandring.

I målet stod totalt 34 personer åtalade för att ha arrangerat giftermål eller förlovningar för att ge vietnameser uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige.

De åtalade från Borås, två män och en kvinna, är mellan 48 och 55 år. Två av dem är svenska medborgare.

Det är stora pengar hela härvan handlar om. I två av fallen med boråsarna ska totalt närmare en halv miljon ha betalats för att arrangera ett skenförhållande, pengar som sedan gick till härvans huvudman.

Trots att tingsrätten anser att det är bevisat att de fyra huvudmisstänkta i härvan arrangerat förhållanden mot betalning frias ändå samtliga 34 åtalade.

Vietnameserna smugglades nämligen inte in i landet, utan hade äkta papper. Att sedan pappren utfärdats på en felaktig grund innebär det inte att de är falska, resonerar rätten.

Vägledande dom
Torsdagens dom i Halmstad tingsrätt har väckt stor uppmärksamhet, och kan också ge prejudicerande ringar över hela Sveriges rättssystem.

Chefsåklagaren Tomas Wennerstrand tror nu att domen kan öppna en genväg i lagen som godkänner en öppen människosmuggling.

– Enligt min uppfattning är det det. Varför ska man smugglas in i en container när man kan göra på det här sättet? Det är mycket lättare...

Chefsåklagare Tomas Wennerstrand ska nu studera tingsrättens motivering, och han utesluter inte att domen kommer att överklagas till hovrätten.

Tomas Gustafsson
tomas.gustafsson@sr.se

Linda Thulin
linda.thulin@sr.se

Niclas Odengård
niclas.odengard@sr.se