Borås

Rättegång mot familj hölls idag

Under tisdagen hölls rättegången i Borås tingsrätt mot den familj från Borås som åtalats för att ha åkt till Tyskland och köpt stora mängder alkohol och sedan sålt den till ungdomar.

Föräldrarna har i polisförhör erkänt att de både smugglat in alkoholen och sålt den vidare, men i rätten idag tog de tillbaka sina erkännanden.

3 000 burkar öl, 240 flaskor starkcider och 100 flaskor starksprit hävdar åklagare Åsa Winblad att familjen olovligt ska ha sålt till ungdomar i Borås, till en summa av närmare 30 000 kronor.

Det var i början av februari som polisen grep familjen, mamman, pappan och de två sönerna, 16 och 17 år, efter flera tips att de sålde alkohol från sin lägenhet i Borås. Vid husrannsakan i lägenheten och ett garage hittades stora mängder alkohol.

I polisförhöret erkände hela familjen att samtliga fyra var inblandade i både inköpen och försäljningen. Familjen har erkänt att de sålt alkoholen vidare, mestadels via sönernas kompisar.

Fast under rättegången tog det hela en ny vändning. Både mamman och pappan erkänner visserligen att de fört in alkoholen i Sverige,för att fira pappan som skulle fylla 40, men förnekar att de har haft något med försäljningen att göra. Sålt alkohol ska bara de två sönerna ha gjort.

Även sönerna tog tillbaka uppgifterna om att hela familjen var inblandad. När åklagare Winblad frågade den ene av sönerna varför han ändrat sina uppgifter sa han att han ville skylla ifrån sig på någon eftersom han var rädd vid polisförhöret.

Under rättegången sa sönerna istället att de stulit alkoholen från föräldrarna och sålt till kompisar, men bara 15 flak och fem flaskor sprit.

Åklagare Åsa Winblad som yrkar på åtta månaders fängelse för föräldrarna och ungdomstjänst för sönerna. Dom faller den 8 juli.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se