Svenskar vittnar om förintelsen

Just nu reser representanter från polska Auschwitzmuseet runt i Sverige för att dokumentera berättelser från människor som överlevde andra världskrigets koncentrationsläger. Museet har tidigare dokumenterat vittnesmål från överlevare i bla USA, Tyskland och Israel, men detta är första besöket i Sverige.
Vittnesmålen från andra världskrigets koncentrationsläger samlas på museet i Auschwitz- Birkenau. De ska dokumenteras - och de ska förmedlas till de som besöker lägret i dag, säger Jacek lech som arbetar för museet. - Ungdomar och även medelålders och gamla människor behöver veta vad som hände med judarna under andra världskriget, säger Eda Gradder från Borås, en av de som berättat sin historia för museets representanter. Om rädsla och förtryck i Lodj ghetto, om skräcken i Auschwitz där hennes bror, mamma och pappa togs ifrån henne - och om hur hon efter kriget kom till Sverige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".