Nedskärning istället för skattehöjning

Nya nedskärningar hotar i Borås sedan Svenska Kommunförbundet förvarnat om nya negativa prognoser för skatteintäkterna. Och den borgerliga ledningen i Borås vill till varje pris visa upp ett överskott.
Medan mer än en tredjedel av Sveriges kommuner och mer än hälften av landstingen visade upp underskott för förra året så är ledningen i Borås inte ens nöjda med ett överskott på 62 miljoner för 2002. När Kommunförbundet i förra månaden förutspådde att årets skatteintäkter skulle minska med 35 miljoner, då aviserade Björn Bergquist, moderat kommunstyrelseordförande i Borås, nya besparingar. Budget och överskottet på 80 miljoner skulle hållas. Att låna till driften är inte att tänka på. Tvärtom har Borås låneskuld sjunkit under 2002 och är nu den minsta i modern tid. Och när Kommunförbundet redan nu förvarnar om en ny rapport och att nästa års skatteintäkter också måste räknas ner - då är nog många politiker beredda att tala om kommunal skattehöjning. Men inte moderaten Björn Bergquist: - Det är inte önskvärt eftersom tillväxten då kommer att minska ytterligare och det drabbar dom som redan har det sämst.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".