Dåliga rutiner vid Knallelandsrånet

Idag fortsatte rättegången mot den 27-årige väktare som misstänks ligga bakom stölden av 8,6 miljoner från en värdetransport vid knalleland. Och under dagens rättegång kom det fram att de två väktarna brustit i säkerhetsrutinerna.
Väktaren själv berättade idag i Borås tingsrätt om rånet och hur han själv förvandlats från rånoffer till gärningsman i polisens ögon. Han har svårt att sätta ord på hur det kännts säger han. Den här andra dan av rättegången inleddes också vittnesförhören. Sammanlagt 15 vittnen har kallats. Först ut var den andre väktaren som var med vid Storknallen. Han hade bara vid ett fåtal tillfällen jobbat med 27 åringen tidigare och dom kände varandra inte så väl. Han berättar om hur han gick in i Storknallen och när han kom ut till mötesplatsen så var bilen och 27-åringen borta. Hans historia pekar också på en rad brister i rutinerna och säkerheten från väktarnas sida. En praxis i hantering av nycklar och låsning som användes av väktarna men som inte cheferna vet om. Den aktuella väktarbilen beskrivs som dålig. När den körs i skarp-läge vid värdetransporter så får den ofta motorstopp när man svänger. Därför så användes den här decemberdagen en annan kod som knappades in i bilen. En kod som bara ska användas när bilen städas eller servas. Det gör att motorstoppen undviks men också att säkerheten när det gäller låsning inne i bilen försämras. Ytterligare en rad vittnen återstår att höras innan rätten ska avgöra om den 27-årige väktaren är gärningsman eller rånoffer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".