Sjuhärad

Hårdare tag drabbar funktionshindrad

Det är många som får känna av dom allt hårdare tagen från försäkringskassan i Västra Götaland. Funktionshindrade PO Lindblom tvingas betala 15 000 kronor extra i dubbla hyror efter att han hamnat i kläm i Försäkringskassans regelverk.

Detta efter att han fått 14 dagar på sig att flytta från sin lägenhet där han bott sen åtta år tillbaka. Enligt Försäkringskassan är PO Lindblom för frisk för att bo kvar med personlig assistans.
Det säger funktionshindrade PO Lindblom som är 49 år och som idag bor på ett gruppboende sen nån vecka tillbaka. Han är begåvningshandikappad sen födseln och kan inte läsa skriva eller räkna. Han måste därför ha hjälp av en personlig assistent när han bor själv. Men PO Lindbloms liv fick en hastig vändning när Försäkringskassan kallade till möte med PO Lindbloms gode man Jan-Inge Johansson nyligen. Försäkringskassan hade omvärderat POs situation hette det och hade kommit fram till att han inte hade tillräckligt med poäng för att få personlig assistans i hemmet. Den hjälpen kunde han bara få om han hade blöjor och inte klarade av att äta själv. Så PO Lindblom tvingades flytta efter två veckor till gruppboendet.
POs gode man har försökt få kommunen att hjälpa till med att betala den dubbla hyran på 15 000. Men där blev det nej. PO är helt enkelt för rik menar de.
Den gode mannen Jan-Inge Johansson: har också försökt få Försäkringskassan att ändra sitt beslut men det är som att tala för döva öron menar han.

Reporter Thomas Graf
thomas.graf@sr.se