Små sjukhus lika bra som stora

Patienter på mindre sjukhus, som Skene lasarett, kan få lika bra eller bättre vård än på större sjukhus. En ny studie visar att det inte är storleken på sjukhusen som avgör vårdkvaliteten eller patientens överlevnadschanser.
Det är Ulf Stenestrand, hjärtspecialist vid Universitetssjukhuset i Linköping, som har lett studien och har samlat in och analyserat data från sjukhus i hela landet. I slutet av 90-talet lades flera mindre sjukhus ner och på senare år har flera avdelningar, framför allt på dom mindre sjukhusen, hotats av nedläggning. Ofta motiveras besluten med att man kan ge bättre vård på större sjukhus. Men även driftskostnader har använts som argument. I mer än 12 år har Ulf Stenestrand jobbat med att samla in information från olika sjukhus runt om i landet. Syftet har bland annat varit att se i vilken utsträckning nya metoder och rön används. Analysen visar att enskilda läkares intresse för internationella studier har större betydelse för patientens överlevnad än sjukhusets storlek och dyrbar utrustning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".