Polisen vill få redigera filmbevismaterial

Polisen i Västra Götaland vill fortsätta kunna redigera bevisfilm på samma sätt som gjordes efter EU-kravallerna 2001. Därmed är polisen i Västra Götaland den enda myndigheten som ställer sig positiv till att redigera bevismaterial.
Det var efter Göteborgskravallerna som en tre minuter lång filmsekvens fick stor betydelse. Den visar händelseförloppet strax innan demonstranten Hannes Westberg skjuts av polis, och filmen ledde till en debatt om manipulationer av bevismaterial. Filmsekvensen innehåller bland annat klipp där bilder inte överensstämmer med ljudet om man jämför med ursprungsmaterialet. Men trots det slog riksåklagaren efter en utredning att länskriminalpolisen i Västra Götaland, som klippt ihop filmen, inte hade gjort nåt fel. Däremot ledde debatten till en utredning som bland annat handlar om hur filmer i framtiden ska användas som bevismaterial. Polismyndigheten i Västra Götaland vill att man i framtiden ska ha rätt att i viss mån redigera film som ska användas som bevismaterial, och man menar att det i vissa fall kan vara nödvändigt att få lägga ihop ett ljudband och ett bildband för att visa vad som verkligen har hänt. Polisen i Västra Götaland är den enda av en rad rättsinstanser och myndigheter som säger att ja till att i vissa lägen redigera filmbevis på det här sättet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".