Avgörande om Viareds flygfält

Slutet för striden om Viareds flygfält i Borås närmar sig. Efter överklaganden från grannar väntas ett beslut i Miljööverdomstolen före sommaren.
Striden om Viareds flygfält handlar om kvällsflygningarna. Grannarna kan bara tänka sig fem starter per kväll från Viared. Det är en kraftig begränsning jämfört med de villkor som flygklubben följer för närvarande, miljödomstolens dom på max 1750 kvällsflygningar per år. Grannarna vill också omöjliggöra att flygarna ska kunna flytta över starter från kvällar då de av väderskäl inte kan flyga till kvällar med vackert väder. Men frågan är också hur stort inflytande grannar ska ha till något som bedöms vara av intresse för hela kommunen. För ett och ett halvt år sedan överklagade grannarna miljödomstolens beslut. Nu skall frågan avgöras i Miljööverdomstolen, den fjärde och högsta nivån i miljörättsväsendet efter miljönämnd, länsstyrelse och miljödomstol. Tidigare har också detaljplanen för Viared varit överklagad till högsta nivån.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".