Bollebygdsföretag i rätten för Miljöbrott

På torsdag börjar rättegången mot en 49-årig företagare som misstänks för miljöbrott i Bollebygd. Mannen misstänks för att i maj 2000 ha låtit krossa gamla lysrör innehållande kvicksilver på sitt företag utan att ha haft ett särskilt miljötillstånd.
Den 1 maj år 2000 startade ett företag I Bollebygd som skulle ta hand om gamla glödlampor och lysrör. Enligt planerna skulle 600.000 glödlampor om året tas om hand och förstöras i företagets lokaler. Men det hela fick bara hålla på i 26 dagar. Sedan blev det stopp, när myndigheterna upptäckte att företagaren hade kört igång hela ruljansen utan att ha något tillstånd. Kvicksilvret i glödlamporna är klassat som miljöfarligt avfall, och för att hantera sådant behövs tillstånd från Länsstyrelsen. Något som företaget inte brytt sig om att söka. I lokalerna i Forsa industriområde fanns vid husrannsakan åtta kubikmeter glaskross från glödlampor och lysrör. Och ett 40-tal 200-literstunnor med uttjänta lampor som skulle förstöras. Företagaren åtalades för att i 26 dagar ha sysslat med olaglig miljöverksamhet. Men det har funnits uppgifter om att verksamheten bedrivits även tidigare av ett annat bolag som mannen varit inblandad i och som huserat i lokalerna. Men åklagaren har valt att åtala företagaren för endast de 26 dagarna som han anser att det finns bevis för. Mannen har erkänt brottet och om han fälls i den väntande rättegången riskerar han böter eller upp till två års fängelse.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".