Fler motorcyklister dör i trafiken

Fler motorcyklister dör i trafiken i Västra Götaland. Den senaste olyckan inträffade nu i lördags då en 49-årig man avled efter en singelolycka i Partille.

Enligt statistik från Vägverket har sex personer dött sedan januari. Under samma period förra året dog endast två.

Medan fler motorcyklister dör så har bilförare klarat sig bättre. Tolv stycken omkom i samband med en olycka i personbil under perioden januari fram till juni i år. Förra året omkom 17. Fler väljer att samåka, på grund av höga bensinpriser och för att det är miljövänligt. Men det har lett till att dubbelt så många medpassagerare har omkommit i trafiken från och med januari jämfört med samma period förra året.

Mopedister är en även grupp som varit utsatta. 28 personer har sen i januari skadats svårt.

Trots olyckliga siffror verkar svenska folket bli bättre på att använda bilbältet. Vägarna har blivit bättre, bilarna tryggare och många verkar vara rädda för att fotograferas av en fartkamera. Färre får allvarligare skador och fler klarar sig lindrigare undan.

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista