Borås

Demensteamet i Borås hjälper

Det finns för lite hjälp för de som drabbas av demens i ovanligt ung ålder. De insatser som finns är ofta anpassade för de som är 65 år och äldre.

Det menar Kerstin Svensson, distriktsjuksköterska vid demensteamet i Borås.

Att drabbas av sjukdomen när man är mitt uppe i både familj- och arbetsliv ställer också krav på den hjälp man borde få säger Kerstin Svensson. 

Mia Moilanen och Kerstin Svensson jobbar sen i feburari med att erbjuda gratis råd, stöd och enkla tekniska hjälpmedel som ska underlätta vardagen för den som drabbats av demens.

De man upptäckt är att de som i ung ålder drabbas av demens är extra utsatta, mycket av den hjälp som finns riktar sig ofta till dom 65 år och äldre.

Enligt demensförbundet uppskattar man att mellan 6000-8000 människor som drabbas är demens är under 65 år. Det finns fall där personer är i 30-års åldern.

Sjukdomen kan vara extra svårupptäckt bland yngre, symtomen är inte helt olika de man får vid utbrändhet. Där menar Mia Moilanen att demensteamet fyller en funktion i att fånga upp och ringa in även de som är yngre.

Läs mer här

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista