Riksintresse hämmar Ulricehamn

Stora delar av Ulricehamns kommuns yta är sedan några veckor tillbaka klassade som riksintresse för vindkraft.

Det är Energimyndigheten som fastställt vilka geografiska områden som lämpar sig särskilt bra för vindkraft och av alla kommuner i Västra Götaland är Ulricehamn den kommun som fått överlägset flest områden klassade som riksintresse för vindkraft. Och det här kan få negativa konsekvenser för kommunen, det säger planarkitekt Christian Bruhn i Ulricehamn.

Visserligen finns det goda förutsättningar för vindkraft i Ulricehamn - det blåser bra och finns stora områden som är glest befolkade. Men planarkitekt Christian Bruhn är ändå förvånad över att Ulricehamn fått så mycket större områden klassade som riksintresse än någon annan kommun. Kommunen har nu meddelat Energimyndigheten att man anser att det är för stora områden och Christian Bruhn säger att kommunen kommer ha en fortsatt dialog med Energimyndigheten.

Förhoppningen är att myndigheten i slutändan kommer att stryka en del av områdena, när Ulricehamns kommun hunnit göra en egen undersökning av vilka områden som kommunen själv tycker är lämpliga för vindkraft.

Att ha områden klassade som riksintresse för vindkraft innebär att det blir svårare för kommunen att utnyttja de områdena för någonting annat än just vindkraft. Andra typer av exploateringar måste nämligen först prövas mot riksintresset.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista