Mark

Lång väntan på föräldrapenning

Väntetiderna för utbetalning av föräldrapennning är just nu långa. Anledningen är att Försäkringskassan har gjort en omorganisation.

Omorganisationen har lett till att många den senaste tiden har fått vänta ända upp till åtta veckor i stället för de 30 dagar som Försäkringkassan själv anger är skälig handläggningstid. från Marks kommun fick vänta 6 veckor på sin föräldrapenning.

Enligt försäkringskassan har situationen blivit något bättre de senaste veckorna men på grund utav omorganisationen kan handläggningstiderna vara längre än vanligt under hela 2008.
Stefan Forsberg är ställföreträdande platschef på Försäkringskassan i Gårda i Göteborg och han har förståelse för dem som väntar.

Som längst har köerna varit 8 veckor för att få sin ansökan behandlad och detta beror bland annat på att det under 2008 pågår en omorganisation i Försäkringskassan. Man satsar på att jobba med försäkring ur ett mer nationellt perspektiv. Genom att göra den här omorganisationen hoppas försäkringskassan på att ta tillvara på hela rikets kompetens och resurser för att klara av ärendeslag istället för att ansvaret faller på ett enskilt lokalt kontor.

Sophia Herter
sophia.herter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista