Ny metod mot ögonsjukdom

En ny operationsmetod ger sedan ett år hopp åt tiotusentals svenskar som lider av en tidigare obotlig förändring på ögats gula fläck.

Med hjälp av upprepade injektioner i ögat kan nu patienter som lider av den så kallade våta varianten av åldersförändring på gulafläcken få bättre synskärpa.

På Södra Älvsborgs sjukhus har ett hundratal patienter opererats sen förra våren och Adel Zawia, överläkare på ögonkliniken är nöjd.

Den dagen Radio Sjuhärad besöker sjukhuset har Adel Zawia och hans team 12 behandlingar och varje behandling tar bara ett par minuter. Efter rengöring så läggs en steril duk över ögat, en duk som Adel Zawia klipper ett litet hål i där ögat är. Sen hålls ögat uppe med en slags hake och sen är det dags för själva ingreppet. En spruta med 0.05 ml av medlet Lucentis som sprutas in i ögat.

Detta är Lilly Albertssons tredje operation med Lucentis och trots att hon alltid är lite nervös innan så tycker hon operationerna går bra.

Statens beredning för medicinsk utvärdering slog i Maj fast att behandlingen verkligen hjälper. Hos 90-95 procent av patienterna stoppas sjukdomsförloppet upp efter ett års regelbunden behandling av Lucentis och mellan 33 och 40 procent får också bättre syn. Men hur länge en person kommer att behöva behandlas vet man idag inte.

Adel Zawia tycker det är för tidigt för att säkert säga hur bra metoden är, men han är optimistik.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista