Gräsklippare kan vara miljöbovar

Vanliga trädgårds-gräsklippare kan vara miljöbovar. Tankar man de med den med 95-oktanig bensin, vilket är vanligast, släpper de nämligen ut onödiga avgaser.

Det finns dock mer miljövänliga alternativ. De flesta gräsklippare har enkla motorer utan katalysatorer. Det innebär att gräsklipparna släpper ut flera miljöfarliga ämnen såsom svavel och bensen om man tankar dem med 95-oktanig bensin.

De här utsläppen är farliga både för miljön och för hälsan. För att undvika detta bör man tanka sin gräsklippare, röjsåg eller motorsåg med alkylatbensin, även kallad miljöbensin.

Alkylatbensinen är fri från de skadligaste ämnena och är därför bättre för miljön. Trots detta tankar de flesta sina gräsklippare med vanlig bensin. Ann Ivarsson på Statoil Fristad berättar att det antagligen beror på att alkylatbensinen är dyrare.

Eftersom alkylatbensinen säljs i dunkar om 5 liter är den mycket dyrare än vanlig bensin. För en dunk får du betala cirka 130 kr.

Ann Ivarsson tror att det behövs mer information för att få folk att klippa miljövänligare.

Madeleine Bengtsson
madeleine.bengtsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista