Horred

Viskan rensas i Horred

Översvämningar av Viskan förstör varje år skördarna för lantbrukare i Horred. Nu får de rätt att rensa Viskan.

Efter flera års kamp har nu jordägare intill Viskan i Horred i Marks kommun fått rätt mot länsstyrelsen och kan börja rensa Viskan för att få stopp på översvämningarna.

Gunnar Kärräng i Horred är en av markägarna som drabbas av översvämningarna och han berättar att markägarna räknar med att börja gräva ur Viskan i mitten av augusti.

Det har varit en utdragen kamp för jordägarna intill Viskan i Horred. Både länsstyrelsen och Miljödomstolen sa först nej till att låta jordägarna rensa, eftersom de menade att det nya naturtillståndet som bildats vid den översvämmade Viskan skulle bevaras.

Men en dom i Miljööverdomstolen tidigare i år tvingade länsstyrelsen att göra en omprövning och nu har alltså jordägarna fått rätt att börja rensa.

Det handlar om en omkring fyra kilometer lång sträcka av Viskan, från Horred och nedströms, som har slammat igen på grund av ras en bit uppströms.

Eftersom Viskans lutning planar ut på den aktuella sträckan sjunker jord och sand till botten just där, vilket har lett till översvämningar och blöt jordbruksmark, som innebär stora ekonomiska bortfall för lantbrukarna.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista