Mark

Kvinnor med hotbild får förtur

Ett unikt samarbete pågår sedan två år tillbaka mellan Marks bostads AB och Kvinnojouren i Mark. Via jouren kan kvinnor som har en hotbild mot sig ansöka om förtur till dom kommunala lägenheterna.

Det känns bra att kunna förlita sig på jourens kompetens menar Magnus Hjelmgren, Vd vid Marks bostads Ab.

­– Kvinnojouren har ju verkligen en möjlighet att kunna bedöma hur hotbilden ser ut, säger han.

Bland sjuhärads tre största kommuner är Mark den enda med den här typen av samarbete, där kvinnor med en hotbild som sökt sig till kvinnojouren kan få ett intyg som snabbar på processen i att få ett eget boende. Anneli Synnergren vid kvinnojouren i Mark menar att det är en möjlighet som betyder väldigt mycket

– De flesta bostadsbolag har en förtursblankett om det gäller till exempel funktionshindrade. Och det här är lika viktigt. De här kvinnorna har ju ingenting, mer än kläderna de har på sig i stort sett, säger Anneli Synnergren.

Och det innebär inget extra merarbete för det kommunala bostadsbolaget berättar vd Magnus Hjelmgren. Sedan samarbetet startat är det ungefär fem kvinnor som har fått lägenheter via förturssystemet, som enligt Magnus Hjelmgren bygger på ett förtroende mellan Marks bostads ab och kvinnojouren.

– Skriver kvinnojouren ut ett sånt här brev så har vi aldrig ifrågasatt det, utan då tror vi på det, säger Magnus Hjelmgren.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista