Borås

Hjälp stoppas för funktionshindrad

Arbetsmiljöverket har stoppat personalen på ett boende för funktionshindrade i Borås från att utföra insatser hos en man med diagnosen ADHD och damp.

Mannens mamma ska ha utsatt vårdpersonalen för hot och kränkningar.

Radio Sjuhärad har tidigare berättat om konflikten mellan mamman till den funktionshindrade mannen och Borås kommun, som driver boendet mannen bor på i en egen lägenhet.

Verksamhetschefen för handikappomsorgen i Borås, Lena Brännmar, uttalade sig i slutet av maj i Radio Sjuhärad och erkände då att mannen inte fått sina behov tillgodosedda som han bör ha. Kommunen hade därför beslutat att mannen skulle få en egen personalgrupp som skulle utbildas för att kunna ge honom rätt stöd.

Men istället har det nu skurit sig helt mellan kommunen och mannens mamma. Enligt ledningen för boendet har personalen utsatts för en mängd trakasserier och hot från anhöriga till mannen, vilket lett till att Arbetsmiljöverket nu stoppat personalen från att ge insatser till mannen så länge arbetsmiljön hotar personalens hälsa.

Enligt vad Radio Sjuhärad erfar är det framför allt mannens mamma som ska ha uttalat hoten mot personalen.
Hon säger själv att hon visserligen har varit upprörd många gånger i kontakt med personalen eftersom hon menar att sonen inte fått det stöd han har rätt till. Men hon förnekar bestämt att hon ska ha hotat någon.

Verksamhetschef Lena Brännmar säger till Radio Sjuhärad att mannen nu ändå får sitt grundläggande stödbehov tillgodosett. I praktiken innebär det att han får punktinsatser tre gånger om dagen, och efter Arbetsmiljöverket beslut FÅR kommunen heller inte göra mer i nuläget.

Men mamman menar att den hjälp hennes son nu får inte alls följer de beslut som finns, och att kommunen därför bryter mot lagen. Hon har därför anmält kommunen både till polisen och till Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har tillsynsansvar över kommunerna och där säger man att myndigheten nu följer ärendet i Borås noga. Detta för att tillse att den funktionshindrade mannen ändå får sina grundläggande hygien- och matbehov tillgodosedda. 
I ett senare skede kommer Länsstyrelsen också att göra en noggrannare granskning av ärendet. 

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista