Borås

"Transferfönstret är ett bekymmer"

Transferfönstret innebär en risk för de allsvenska klubbarna att förlora svenska spelare utan att kunna ersätta dem.  Det är ett bekymmer, tycker Elfsborgs ordförande .

I natt övergår juli i augusti och då är det slut för de allsvenska klubbarna att värva utländska spelare, för den här säsongen. Men utländska klubbar kan fortfarande värva allsvenska spelare. 
För Elfsborgs del innebär det att spelare som Anders Svensson och Stefan Ishizaki kan byta klubb - utan att Elfsborg har möjlighet att ersätta dem. Det är ett bekymmer, tycker Bo Johansson som är ordförande i Elfsborg.

Enligt det europeiska fotbollförbundet Uefa, får ligor bara ha öppet ett transferfönster en månad under pågående säsong.

Eftersom Sverige spelar sin ligafotboll vår-höst, innebär det att det svenska transferfönstret är öppet under juli månad på sommaren och under tre månader med start i januari efter säsongen.

För ligor som spelar höst-vår är det tvärtom, dom får byta spelare under januari månad samt under juni till augusti.

Tidigare år har Sverige brutit mot regeln och svenska klubbar har kunnat köpa spelare även i augusti. Men inför den här säsongen fick svenska fotbollförbundet en tillsägelse av Uefa att man måste följa reglerna.

Konsekvensen blir att spelare som Anders Svensson eller Stefan Ishizaki, i Elfsborgs fall, kan säljas utan att Elfsborg har någon möjlighet att skaffa ersättare.

Enligt Elfsborgs ordförande Bosse Johansson finns det inte så mycket man kan göra åt det nuvarande regelverket.

Hör mer om det här i Sjuhärad Direkt i eftermiddag.

Reporter Kristoffer Lidén
kristoffer.liden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista