Astronomi

Partiell solförmörkelse idag

Strax efter 10.30 försvinner solen delvis över Sverige i en partiell solförmörkelse. Mellan 11.35 och 11.45 försvinner maximalt av solljuset.

Just nu riktar astronomer Sverige runt blickarna uppåt för att se den partiella solförmörkelsen som infaller idag.
Men de bästa förutsättningarna för att se himlafenomenet finns i de norra delarna av landet.

– Bor man i norra Norrland och i södra Svealand och Götaland har man goda chanser att se solförmörkelsen med klart väder. Mest moln under förmiddagen blir det över södra Norrland och norra Svealand, säger Johan Lundgren, jourhavande meteorolog på SMHI.

Strax efter 10.30 startar den partiella solförmörkelsen, då månen delvis passerar över solskivan. Mellan 11.35 och 11.45 försvinner maximalt av solljuset, beroende på var i Sverige man befinner sig.
Förutom att väderförhållandena är bäst i norr så är också effekten störst där. I Luleå kommer 69 procent av solskivan att vara täckt av månens skugga, i Stockholm 51 procent, i Sjuhärad 44 procent och i Lund bara 39 procent.

För att se en total förmörkelse måste man dock bege sig riktigt långt norrut.
Den längsta tiden för den totala solförmörkelsen äger rum i norra Sibirien med 2 minuter och 27 sekunder.

Den här typen av partiella solförmörkelser sker ungefär vart femte år.
Om man inte vet att det pågår en solförmörkelse så kommer man knappast att lägga märke till den, detta eftersom försvagningen av ljuset kompenseras av att pupillerna vidgas.

Den som vill se förmörkelsen på ett säkert sätt kan köpa ett par läsglasögon, sätta fast dem i mitten på en pappskiva och hålla ett papper bakom där man kan se projektionen av solen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista