Fler vildsvin men mindre skador

Ökande antal vildsvin behöver inte göra att skadorna på odlad mark ökar. Det har visat sig efter att flera jaktlag och markägare gått ihop och bland annat matat vildsvin för att hålla dem borta.

Christer Stensson som är vildsvinsexpert och ordförande för en vildsvinsklubb i Slöinge i Halland. Han har med sin klubb och i samarbete med markägarna lyckats hålla nere skadorna som vildsvin orsakar.
- Istället för 6 hektar skadat så har vi 2 hektar ungefär skadat, säger Christer Stensson.

Efter att jaktlagen och markägarna inom Christer Stenssons förening började med matningen har vildsvinen blivit sex gånger fler, samtidigt som skadorna på marken minskat till en tredjedel av vad det var vid starten.

För att hålla vildsvinen borta från odlingsmark ska man sprida ut platserna där man matar, och gemensamt bestämma var man ska skjuta vildsvin. Har man skjutit på en plats kommer ledarsuggan i gruppen inte att återvända dit. Skjuter man då vildsvin på flera ställen kan sista utvägen för vildsvinen bli att leta föda på åkermark.

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista