Borås

Borås stad orättvis enligt Sd

Sverigedemokraternas fullmäktigeledamot William Petzäll hävdar - felaktigt - att Borås stad har släppt principen att den som har bäst kompens för ett kommunalt jobb får jobbet. Sd vill därför ta bort avsnittet om mångfald i det personalpolitiska programmet.

Det är kompetensen som ska avgöra vem som får ett visst jobb inom Borås stad, anser William Petzäll.

En åsikt som knappast ställer till något problem, om det inte vore så att Petzäll samtidigt påstår att Borås stad bryter mot den principen.

Enligt Petzäll förbiser Borås stad ”grundregeln om att kompetensen ska vara det avgörande vid anställning inom kommunen”.

Men Petzälls påstående stämmer inte med skrivningen i det personalpolitiska programmet.

Där står det: ”Vid rekrytering skall vid lika meriter den etniska och kulturella mångfalden tillvaratas”.

Det betyder att kompetens och meritvärdering, precis som Petzäll vill, redan väger tyngst - att kompetens avgör i första hand.

Frågan om Borås stads mångfaldsplaner har aktualiserats genom ett förslag från William Petzäll till kommunfullmäktige i Borås. Petzäll föreslår bland annat att avsnittet om mångfald i det personalpolitiska programmet stryks.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista