Kommunal cykeluthyrning i sommar väntas bli av

Det tycks bli en kommunal cykeluthyrning i Borås i sommar. Idag väntas kommunstyrelsen, efter ett par års utredande, säga ja till inköp av 15 cyklar.
Från början är detta ett socialdemokratiskt förslag som Leila Pekkala skrev för fyra år sedan och som socialdemokraterna, vänstern och centern drev igenom tillsammans med miljöpartiet som svängde och bytte sida i fullmäktige. Förebilden var cykeluthyrningen i Köpenhamn men redan från början konstaterade tjänstemännen att det skulle bli dyrt, 190.000 kronor och att det inte fanns några pengar. Framför allt var det lönekostnaden för de som skulle arbeta med uthyrningen som gjorde det hela omöjligt. Till det kommer att inte många turister varit intresserade av de snart uttjänta hyrcyklar som idag finns på Saltemads Camping. Men nu tycks ett genombrott ha skett i och med att en cykelaffär gått med på att mot en mindre ersättning, stå för servicen av de 15 cyklar som nu ska inköpas för sammanlagt 46.000 kronor. Det blir ingen vinst första eller andra året. Men från och med det tredje året ska cykeluthyrningen ge ett överskott, tror nu Borås informationschef Brita Kristiansson och om kommunstyrelsen säger ja i eftermiddag så blir det alltså nya kommunala cyklar i Borås i sommar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".