"Byggföretag kringgår lagen"

Byggfacket i Borås anklagar nu företaget Peab att gå runt lagen om anställningsskydd. Uppsagda byggnadsarbetare får inte jobba när företaget bygger på Borås lasarett.
Efter att Peabs enhet i Borås i flera år gått med förlust beslutade företaget i höstas att avveckla verksamheten. 34 personer sades upp med motiveringen att det rådde arbetsbrist. Men när Peab nu bygger om onkologen på Borås lasarett får de uppsagda inget jobb. Peab låter i stället andra företag göra färdigt jobbet. Byggfacket är kritiskt och menar att det är ett sätt att gå runt lagen om anställningsskydd. Facket kräver nu att Peab ogiltigförklarar uppsägningarna. Peab har också velat frångå turordningslistan och undanta åtta personer från uppsägning men Byggnads har sagt nej. Magnus Munk, chef för Peab i Göteborgsregionen, menar att uppsägningarna ligger fast och håller inte med om att företaget kringgår lagen om anställningsskydd. Han tycker istället att facket saknar flexibilitet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".