Sjuhärad

Kyrkan tappar i Borås

Det två stadsförsamlingarna i Borås, Caroli och Gustav Adolf, är två av Svenska kyrkans allra svagaste fästen i Sjuhärad. Bara den lilla församlingen Ölsremma i Tranemo kommun har lägre andel medlemmar. Där en aktiv missionsförsamling är förklaringen.

Ungefär 400 personer lämnade de två centrala församlingarna i Borås under 2007, och nu är bara 65 procent av invårnarna inom Gustav Adolf och Caroli medlemmar i Svenska kyrkan.

– Jag tycker att vi har en väldig hög andel medlemmar. Men det är ju så att varje enskild person som lämnar kyrkan märks direkt i vår ekonomi.

Det är runt 65 procent av befolkningen inom de centrala delarna av Borås som är medlemmar i Svenska kyrkan. En hög andel för att vara en organisation, men en låg andel för att vara Svenska kyrkan.

Snittet i Sjuhärad ligger på 77 procent. Och allra flest medlemmar om man ser till antalet invånare har Broddarps församling i Herrljunga och Månstads församling i Tranemo. Båda har en medlemsandel på strax över 95 procent.

En orsak till att andelen medlemmar är så mycket större på landsbygden tror Fredrik Hägglund beror mycket på hur befolkningen ser ut. Det är fler med andra religioner som bor inne i Borås. Men han ser också en annan anledning.

– Förändringarna sker ofta först i stan, säger han.

Fredrik Hägglund berättade hur det blir allt kärvare i ekonomin för varje medlem som lämnar Svenska kyrkan. Vad är egentligen det viktigaste skälet för medlemskap för dem som tvekar?

– Det är ju om man tycker att det är viktigt att ha kyrkan här i Borås.

Hur viktigt är det med tron?
– Det är ju varje persons enskilda sak, det är inget vi värderar. Men tycker man att kyrkan är viktigt så är det ju ett tecken på tro, på ett sätt, avslutar Fredrik Hägglund.

Johan Davidsson
johan.davidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista