Med mjölk? Foto: Leif R Jansson, Scanpix
Borås

Svårt äta ute för allergiker

Sallad och kött - det var allt som återstod för mjölkallergiker på en Borås-restaurang. Nära 40 procent av svenskarna lider av någon sorts allergi, men nu ska svenska restaunger bli bättre på att ha säkra mat- och dryckesalternativ för den växande gruppen allergiker.

Från och med september erbjuder Sveriges hotell- och restaurangföretagare i samarbete med Astma- och allergiförbundet en utbildning som kan ge restauranger ett allergicertifikat. Det är Sverige först med i Europa.

, som är kock på Alléterassen i Borås, får nästan varje dag frågor om allergier. Han tycker att kraven på svenska kockar borde skärpas.

Själv har Zlatan Hukic gått en svensk kockutbildning - och säger att han därigenom fick kunskap om allergier och känner sig helt säker på att ge råd till kunder.

I Borås är utbudet inte så stort för en mjölkallergiker. Sallad och kött var det som återstod på en restaurang när mjölkalternativen skalats bort.

Dessutom rådde det oenighet mellan personalen om smör använts på stekhällen och om det funnits mjölkprodukter i fritösen.

Och förutom på McDonalds var det svårt att få ut innehållsförteckningar. På Jensens Böfhus fick Radio Sjuhärads reporter ut en produktlista av assisterande restaurangchef Andrea Nilsson - men den var på danska.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista