Sjuhärad

Nya farter att lära in

I mitten av september är det dags att lära sig nya hastighetsbegränsningar, i alla fall om man kör på de större vägarna i Sjuhäradsområdet. De nya hastighetsbegränsningarna ska anpassas efter hur säker vägen är.

Borås stad sänkte nyligen hastigheten på riksväg 40 genom Borås, till 70 kilometer i timmen. Och den 15 september blir det fler nya hastighetsbegräsningar på landets största vägar att hålla reda på.

Syftet med förändringarna är att bättre anpassa hastigheten till vägarnas förutsättningar, och på så sätt göra vägarna säkrare. Det säger Agneta Nordström som är projektsamordnare på Vägverket i Göteborg.

Riksväg 40 berörs från Nittakorset och till där 2 + 1-vägen i Ulricehamn börjar. På denna sträcka kommer hastigheten att höjas från 70 till 80 kilometer i timman.

På sträckan Ulricehamn och länsgränsen mot Jönköpings län höjs hastigheten från 90 till 100.

Samtidigt vill vägverket vill satsa på fler fartkameror nästa år för att förbättra miljön, rapporterar Göteborgs-Posten. Det finns behov av 150 nya mätplatser, varav många i Västsverige.

Just nu pågår en utbyggnad med hundra nya mätplatser med kameror. När arbetet är klart i november kommer det att totalt finnas omkring 980 mätplatser i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista