1 av 2
Brandplatsen klockan elva måndag förmiddag. Foto: Kennet Öhlund.
2 av 2
Här startade branden. Foto: Kennet Öhlund
Borås

Svårsläckt storbrand på Hulta Misstänks vara anlagd

Bildspel:

Branden i industrifastigheten på Hulta i Borås visade sig bli mycket svårsläckt. Branden började vid tvåtiden på natten i några bilar som stod parkerade vid fastigheten.

Det är före detta Sandwalls bryggeris fastighet där numera flera företag har sin verksamhet som brinner. Banden har förorsakat mångmiljonskador. Trandaredsgatan är avspärrad utanför brandplatsen.

Det var vid tvåtiden som larmet kom till Räddningstjänsten och det visade sig vara en storbrand.

En sor styrka kallades till platsen och vid sjutiden på morgonen trodde räddningsledaren Krister Palmqvist att branden var under kontroll.

- Vi har i alla fall stängt in branden och släcker de brandhärdar vi hittar, sa Krister Palmqvist vid sjutiden.

Men det visade sig inte riktigt stämma utan bland annat beroende på takkontruktionen så flammade branden upp på nytt och fortfarande vid 11-tiden på förmiddagen  så var räkutvecklingen stark. Brandröken svepte in över Sörmarken och Svengärde där de boende rekommenderades att hålla fönster och dörrar stängda.

Branden kan vara anlagd
Polisen misstänker att storbranden är anlagd. Inre befäl på polisen i Borås, Roland Offesson, säger till Radio Sjuhärad att man inte kan se någon naturlig brandorsak.

Polisen har också beslagtagit en bensindunk som hittades i närheten av brandplatsen och som man misstänker kan ha koppling till branden.
En teknisk undersökning av fastigheten som brunnit kommer att genomföras senare under dagen när elden har släckts.

Flera företagare påverkas
Fastigheten är ett företagshotell med ett 15-tal företagare som har sin verksamhet i olika lokaler i byggnaden. För flera av dem innebär branden ett stort avbräck och flera av dem kom tidigt på morgonen för att se förödelsen.

Mikael Stanek och Jörgen Sandell på företaget Ergonomics försökte tömma så mycket som möjligt av sina lokaler i morse.

Företagaren Per Löwing var på brandplatsen redan vid fyratiden på morgonen men kunde inte få någon klarhet i hur hans produktionutrustning hade klarar sig.

- Är den förstörd så är det ett mycket stort avbräck för mig. Det tar månader att komma igång igen, säger Per Löwing.  

Posten påverkas
Även Posten håller till i lokalerna vilket innebär att många boråsare inte kommer att få sin post i dag. De postanställda kunde inte komma in i sin lokaler och det är framför allt boende på Hässleholmen, Hulta och Trandared som kommer påverkas.

Inte heller boende i Brämhult, Dalsjöfors, Gånghester, Målsryd och Aplared kommer att få någon post i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista