1 av 2
På universitetet i Sleman har ett sopsorteringsarbete nyligen påbörjats. Foto: Mohammad Taherzadeh
2 av 2
Sopor utgör ett stort miljö- och hälsoproblem i Indonesien. Foto: Mohammad Taherzadeh
borås

Lyckat avfallsprojekt i Asien

Sedan ett år tillbaka utbildas studenter från Indonesien på högskolan i Borås och nu har ett konkret sopsorteringsarbete startat i Indonesien. Initiativet från Borås har tagits emot positivt ända uppe på regeringsnivå i Indonesien.

Projektet med att förmedla kunskap om avfallshantering till Indonesien har gått snabbare och bättre än de två initiativtagarna, professor Mohammad Taherzadeh och moderate boråspolitikern Olle Engström, hade kunnat hoppas.

Projektet drivs nu som ett partnerskap mellan högskolan i Borås, Borås stad, den indonesiska staden Sleman och det största universitetet i Indonesien.

Biogasanläggning byggs
Förutom att bidra med kunskap genom att låta studenter från Indonesien studera i Borås, ska projektet nu också bland annat leda till bygget av en biogasanläggning i Sleman, med hjälp av kunskap och teknik från Borås.

I oktober ska Mohammad Taherzadeh och Olle Engström resa runt till ett tiotal andra städer i Indonesien. Förhoppningen är att skapa ett nätverk över hela landet och en process för att undan för undan lära befolkningen att sortera och så småningom återvinna sitt avfall.

- Det kommer att betyda mycket för befolkningen, säger Olle Engström.

Vinst även för Borås
Mohammad Taherzadeh menar också att vinsterna för Borås kommer att bli stora, när kommunen blir känd i Indonesien med sina 240 miljoner invånare.

Högskolans vision är att hela Indonesien och förhoppningsvis också fler länder i Sydostasien ska lära sig sophantering av Borås.

Joel Wendle
joel.wendle@sr.se
tel 033-177549

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista