Klicka på bilden för större bild. Källa: Borås stad
borås

Fontän vid Kulturhuset på utgång

Den öppna platsen mellan Gustav Adolfskyrkan och Kulturhuset i Borås, P A Halls terass, står inför en stor förändring. Ett nytt café ska byggas och kyrkan, Bäckängs-gymnasiet och kulturhuset ska samarbeta och låna lokaler av varandra.

- Det här hänger ihop med Kulturhusets ombyggnad, där vi har sett behov att göra platsen mer tillgänlig. Hela ytan mellan skolan, kyrkan och kulturhuset skulle kunna bli en sammanhängande plats, säger Elisabeth Lundgren.

Det skulle också betyda att fontänen, som ändå sällan fungerar, skulle försvinna.

Samarbetet mellan kyrkan och kommunen började med att kyrkan funderade på att bygga ett nytt församlingshem mellan Gustav Adolfskyrkan och P A Halls terrass, något som inte var populärt i kommunen.

Efter ett halvt års skisser och diskussioner lutar det nu åt att det i stället blir en liten byggnad med kontorsutrymmen någon stans i närheten och ett omfattande samarbete kring övriga utrymmen. Såväl kyrkan som kommunen funderar på att göra om trappan ner mot Sturegatan till en bred entré till platsen och så ska det bli ett helt nytt café.

- Att kunna sitta i solen, ta en kopp kaffe och läsa en tidning är ju något som lockar, säger Elisabeth Lundgren.

År 2010 ska ombyggnaden och förändringen av P A Halls terrass vara klar.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista